Belgesel

TAVURİ

Projenin Kısa Tanımı:

Suç, hayatının yarısını hırsızlık ve dolandırıcılıktan hapiste geçiren, şeytan (Tavuri) lakaplı Mustafa Serttaş ekseninde suç, suça bağımlılık, toplum, özgürlük temalarını işlemektedir.

Snopsis/Özet

Tavuri filmi,  hayatının yarısını hapisanede geçiren şeytan lakaplı Mustafa Serttaç karakteri aracılığıyla suç, suça bağımlılık, toplum ve özgürlük temalarını sorgulamaktadır.  İlkokulu bitirmemiş olan Mustafa Serttaş Kıbrıs’ta yoksul ve parçalanmış bir ailede yetişmiş ve çocukluğundan itibaren hırsızlığa başlamıştır.  Zamanla bu alışkanlığı bir tutkuya dönüşmüştür. Filmin yönetmeni Derviş Zaim Mustafa Serttaş’ı sekiz yaşından beri tanımaktadır.  Bu çalışmada Serttaş’ın hayatının son beş yılını filme almayı başarmış, çekimlerin bir kısmı Serttaş hapiste iken gerçekleştirilmiştir.  Filmin başında yönetmen eski arkadaşını hapisanede ziyarete gelir, bu sayede seyirci olarak yönetmenin kafasında bazı sorular yer aldığını öğreniriz: Tavuri hapisaneden çıktıktan sonra yeni bir hayat başlatmayı başarabilecek midir, yoksa yavaşça kendi sonunu mu hazırlayacaktır? Ülkenin en büyük dolandırıcısı olmasına rağmen ona yönelik bir merhamet geliştirmek mümkün müdür? 

Proje Hakkında:

Yoksul bir aileden gelen, annesi ve babası çocukken ayrılmış, Mustafa Sertaş, ilkokulu bile bitirememiş, çocukluğu esnasında hırsızlık yapmaya başlamış, bu erken deneyimini sonradan bir hayat tarzı, kendi deyimi ile ‘bir tutku’ haline getirmiştir. Hayatının yarısı Lefkoşa Merkezi Cezaevinde geçmiştir. Hırsızlık kariyeri boyunca şiddete başvurmaması ile tanınmaktadır. Üç kez evlenip boşanmıştır. Bir kızı vardır.  Dışarıda iken lüks, bonkör ve savurgan bir hayat sürmektedir. Psikologlar tarafından ona sosyal kişilik bozukluğu tanısı konulmuştur. Hayattayken hükümlü olarak yattığı Lefkoşa Merkezi cezaevini farklı zamanlarda iki kez dolandırmıştır. Garip olan şey onun bu iki suçu işlerken mahkum olarak hapisanede yatmakta oluşudur. Muhtemelen yattığı hapisaneyi hükümlü olduğu iki farklı ceza döneminde soyan dünyadaki tek mahkumdur. Mustafa Serttaş 2019 yılında vefat etmiştir. Yönetmen Derviş Zaim Mustafa Sertaş’ı sekiz yaşından beri tanımaktadır. Zaim onun hayatının son beş yılını çekmeyi başarabilmiştir. Çalışmanın bir kısmı Mustafa Serttaş hapiste iken gerçekleştirilmiştir.

Yıl:

2023

Yönetmen & Senarist:

Derviş Zaim

Kamera Önü Katılımcılar:

Mustafa Serttaş (Tavuri) Aral Moral Şirin Gazi Derviş Çebiç Metin Bilmen Sevil Hançerli Ruhsar Zaimağaoğlu Derviş Zaimağaoğlu Mustafa Kalfa Yasin Coşkun Zeynep Coşkun

Yapım:

Marathon Film

Yapımcı:

Derviş Zaim

Görüntü Yönetmeni:

Fuat Sözen

Kurgu:

Feyza Kayıkçı-Sait Ali Demir

Müzik:

Marios Takoushis

Ses Tasarım ve Miks:

Kostas Varympopioitis

Ses Kayıt

Evren Maner

Yapım Sorumlusu:

Evren Maner-Fuat Sözen

Ek kamera:

Mert Yusuf Özlük – Kamil Oben Çelik – Şebnem Elings Aydeniz – Fırat Gürakansel

Boom operatör:

Hamza Cidik

Drone operatör:

Evren Maner – Fuat Sözen – Şevket Türel

Ek montaj:

Burak Dal – Murat Başören – Ilgar Gökhan

Görsel Efekt Yönetici Yapımcı:

Sema Duran

Görsel Efekt Supervizör :

Volkan Duran

Renk Düzeltme-DCP Mastering:

Graal Post Production House

Renk Düzeltme:

Yiannis Zaharoyiannis

Bilgisayar Özel Efekt:

Genius Park

Dijital Sinema Supervizörü:

Koop Kollektif Dijital

Basın İletişim:

Aygün Aydın

Sosyal Medya Yönetimi:

Tüplü Televizyon

Poster Tasarım:

Mehtap Yılmaz

Röportajlar Montaj:

Sait Ali Demir – Burak Dal

Röportaj Deşifre:

Hüseyin Aydınlı – Hamza Cidik

AFİŞLER

FOTOĞRAFLAR

SEANSLAR

Fragman ve Filmden Parçalar

MEDYADAN

Önceki Film